Αποσαφήνιση διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Αποσαφήνιση διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Αρ. Πρωτ. 12091/13.05.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.


Η απουσία ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην χώρας μας, αλλά και η εποχή της παγκοσμιοποίησης διαδραματίζουν πρωταρχικούς παράγοντες ώθησης των νέων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, είτε σε πτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων τους από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) (πρώην Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής - ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.). Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που οι αποφάσεις του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) έχουν καταλήξει σε δικαστικές διαμάχες, καθώς διαπιστώνονται νομικά κενά.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση αναγνώρισης τίτλων σπουδών πανεπιστημιακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.). Τότε η πράξη του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) έχει καθαρά αναγνωριστικό χαρακτήρα και εκ των πραγμάτων ο χρόνος ισχύς τους είναι ο χρόνος κτήσης. Συνεπώς οποιαδήποτε χρονική καθυστέρηση στη διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων σπουδών δεν διαφοροποιεί και την ημερομηνία ισχύος των τίτλων σπουδών.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ωστόσο όπου υποψήφιοι σε προκηρύξεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και ακυρώνονται οι αιτήσεις-υποψηφιότητές τους, γιατί η αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους από πανεπιστήμια του εξωτερικού ολοκληρώνεται σε χρόνο μεταγενέστερο της αίτησης στον διαγωνισμό της προκήρυξης. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει ακόμα και ανακλήσεις διορισμών με αποτέλεσμα συμπολίτες μας που έχουν διορισθεί και ευλόγως θεωρώντας ότι έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά, έχουν προχωρήσει σε ανάληψη δανείων, ξαφνικά να βρίσκονται μετέωροι και εκτεθειμένοι επαγγελματικά και οικονομικά.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, ώστε η αναγνώριση τίτλων σπουδών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., τουλάχιστον για τις περιπτώσεις όπου δεν απαιτούνται συμπληρωματικές εξετάσεις, να έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία απόκτησης του τίτλου σπουδών και όχι από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών στο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.;

- Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην κατάργηση των διαδικασιών αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 

Απαντήσεις Υπουργείων